Hulp bij een bevroren fietsslot

Met in de winter in aantocht moet je als fietser weer rekening houden met gladde wegen, slecht weer en een bevroren fietsslot. Dit laatste is erg lastig omdat je met een bevroren fietsslot niet van huis weg kan. Het is nog lastiger wanneer je al van huis bent en het fietsslot gedurende de dag bevroren is, omdat je dan niet naar huis kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je slot te ontdooien wanneer deze bevroren is.

Help mijn fietsslot is bevroren!

fietsslot

Één van de meest gebruikte oplossingen om het fietsslot te ontdooien is door heet water over het slot heen te gooien. Dit is vaak de makkelijkste oplossing omdat je thuis warm water bij de hand hebt en je snel weer op pad kunt. Een nadeel hiervan is dat wanneer het erg koud is het slot snel weer kan bevriezen. Ben je van huis en is er geen warm water in de buurt dan is het lastiger om het slot te ontdooien. Wat je kunt proberen is om je handen om het slot te vouwen en warme adem het slot in te blazen. Omdat je warme adem niet zo heet is als warm water kan het langer duren voor het slot weer bruikbaar is.
Heb je een aansteker bij de hand dan kun je ook kort de fietssleutel opwarmen met de aansteker en vervolgens proberen de fiets van het slot te halen. Doe de sleutel wel snel in het slot want als het nog vriest buiten verliest de sleutel snel zijn warmte. Ben je thuis dan kun je de fiets ook naar binnen rijden en het slot ontdooien door er met een föhn warme lucht op te blazen, meestal is een minuutje blazen al genoeg om het slot te ontdooien.

Tip: in de wintermaanden worden er erg veel fiets gestolen. Reden hiervoor is dat mensen hun fietsen langer onbewaakt buiten laten staan of niet gebruikmaken van slechts één slot. Naast het standaard ringslot is het advies om je fiets altijd aan een vast object te zetten, bijvoorbeeld met een kabelslot of kettingslot. Bekijk de kabelsloten op Slotenspeciaalzaak.nl.

Voorkomen is beter dan genezen

Dat het fietsslot is bevroren komt natuurlijk omdat je de fiets buiten laat staan. De beste manier om een bevroren slot te voorkomen, is dan ook om de fiets binnen te zetten. Natuurlijk heeft niet iedereen deze mogelijkheid, maar er zijn ook verschillende andere oplossingen. Vaak vriest het in Nederland slechts enkele graden, waardoor het al een verschil maakt door de fiets op een beschutte plek te zetten. Het beste is onder een afdak of een plek waarbij meerdere kanten van de fiets beschut zijn. Kun je de fiets maar aan één kant beschutting geven, dan kan het helpen door een zeil of kleed over de fiets te leggen.

Je kunt ook een slotontdooier aanschaffen, dit is een klein apparaatje voor aan je sleutelhanger welke het slot kan ontdooien. Je kunt ook een spray kopen met antivries, dit is vaak dezelfde spray welke wordt gebruikt om autoruiten te ontdooien. Je kunt de antivries in het slot sprayen waarna je vrijwel meteen de fiets van het slot af kunt halen.